Testa sig för könssjukdomar

Testa sig för könssjukdomar är något man bör göra om man misstänker att man har klamydia eller exempelvis gonorré. I Sverige är dessa könssjukdomar de mest spridda bland sexuellt aktiva människor under 25 år. Det är inte alltid man är medveten om att man har drabbats, men som tur var så är det enkelt att testa sig för det.

Man får i regel tydliga symptom om man har drabbats av någon könssjukdom. Det kan exempelvis vara att man har ont i könsorganet, det svider när man kissar eller att man får klåda.

Oftast är det helt ofarligt, men det är viktigt att du söker behandling om du har drabbats. Det gör du enklast genom att kontakta en vårdcentral eller genom att beställa ett klamydiatest hem och testa dig själv.

Testa sig för könssjukdomar på olika sätt

Om du misstänker att du drabbats av en könssjukdom som exempelvis klamydia, då finns det flera olika sätt som du kan testa dig på. Du kan både kontakta en hälsocentral eller beställa ett klamydiatest hem. Om du kontaktar en hälsocentral eller klinik kan du dock få räkna med viss kötid i vissa fall.

Om du däremot beställer hem ett klamydiatest så kan du testa dig själv hemma i lugn och ro. Oftast får du testet levererat snabbt hem och alltid diskret. En del tycker kanske att det är jobbigt eller pinsamt att kontakta en läkare om man upplever besvär, då är ett test hemma ett bra alternativ.

Oavsett vilket alternativ du väljer så är det viktigt att du får behandling om du testar positivt. Ju snabbare du får behandling, desto snabbare slipper du besvären som kan uppstå.

Beställa test online

Om du hellre vill ta ett test hemma än hos en läkare så kan du enkelt beställa klamydiatest direkt hem till brevlådan via nätet istället. Det finns tester för både tjej och kille som testar för klamydia. Men det finns även multitester som kan testa dig för upp till fyra olika könssjukdomar.

De senare nämnda testet är fördelaktig om du inte vet vilka könssjukdom du har drabbats av. Dock kostar det en liten slant mer.

När du beställer ett test online så kan du alltid vara säker på att det är diskret. Normalt sett levereras det direkt till din brevlåda, vilket innebär att du inte ens behöver hämta ut det hos ett postombud.

För dig som inte vill testa dig mot klamydia på en hälsocentral så rekomenderar vi att du beställer ett klamydiatest hem istället. Då kan du testa dig i lugn och ro.

Det är inget konstigt med att man kan tycka att det är jobbigt att behöva ringa och boka tid för test. Detta eftersom att det är en ganska privat sak som ofta kan vara känslig.

Testa sig för könssjukdomar – Symtom

Det är inget ovanligt att symptom uppstår om du drabbats av en könssjukdom. Det är dock inte alltid så lätt att veta vilka symtom som uppstår vid en viss könssjukdom.

Nedan har vi listat de vanligaste symptomen för könssjukdomarna klamydia och gonorré som du bör känna till om du tror att du drabbats. Testa sig för könssjukdomar är klokt om du upplever något av dessa symtom.

Klamydia symtom

  • Det svider när du kissar.
  • Du får diverse flytningar från underlivet eller urinröret.
  • Det blöder även mellan dina menstruationer.

Gonorré symtom

  • Flytningar från urinröret hos killar
  • Flytningar från livmoderhalsen hos tjejer
  • Halsont
  • Feber

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *