Klamydia behandling

Det är välkänt att klamydia stadigt har ökat under de senaste decennierna, med kvinnor som upplever den högsta bördan av infektionen. EPT (expedierad partnerterapi) för klamydia – proaktiv behandling av partners till personer som diagnostiserats med sjukdomen – kan vara ett effektivt folkhälsoverktyg för att stoppa sjukdomen från att överföras.

Detta tillvägagångssätt är särskilt viktigt för kvinnliga sexpartners i reproduktiv ålder, eftersom obehandlade och upprepade klamydiainfektioner ökar risken för att en kvinna upplever nedsatt fertilitet.

University of Minnesota School of Public Health (SPH) forskare fann att medan kvinnor har låg kunskap om EPT, stöder de idén efter att ha lärt sig mer om det.

Stadig ökning av klamydia de senaste 20 åren

Under de senaste 20 åren har klamydia ökat stadigt. Studien, ledd av före detta student och nyutexaminerad Ashley Oglesby (MPH ’19) och hennes mentorsrådgivare, docent Ruby Nguyen, publicerades i tidskriften Sexual Health. EPT-programmet har visat sig vara effektivt för att behandla partners som inte kan eller vill söka klamydia behandling, men användningen av programmet är fortfarande låg, sa Oglesby.

”Det här relativt okända tillvägagångssättet har en stor potential och kan vara mycket effektivt på platser som universitetsområden, där infektioner ofta hittas. Trots det hade jag aldrig hört talas om EPT förrän jag gick i min forskarklass med Dr. Nguyen Därför undrade jag hur mycket andra människor kände till och använde EPT.”

Det är en praxis där patienter som har diagnostiserats med klamydia eller gonorré får extra mediciner eller recept att ge till sin partner innan de börjar behandla sin infektion. Människor som lider av sexuellt överförbara infektioner kan vara generade och rädda för att söka behandling.

EPT – En smart lösning för klamydia behandling

EPT skulle vara en smart lösning eftersom det eliminerar behovet för partners att boka tid och ta ett klamydia test när det är troligt att de har infektionen”, sa Oglesby.

Oglesby genomförde studien genom att undersöka 871 kvinnor i åldern 18-40 år som besökte University’s Driven to Discover Research Facility under Minnesota State Fair 2018. Med hjälp av ett hypotetiskt exempel tillfrågades kvinnorna om deras kunskap om sexuellt överförbara infektioner, EPT, och om de skulle acceptera användningen av EPT.

I studien upptäcktes:

  • Enligt undersökningen hade endast 12 % av kvinnorna hört talas om EPT innan det administrerades till dem.
  • Efter att ha lärt sig mer om EPT, stödde 88 % av de som deltog i undersökningen EPT och tron att det skulle kunna minska klamydiafrekvensen.
  • Endast vårdpersonal visade betydande kunskap om EPT.

Oglesby sa: ”Trots ett överväldigande stöd för EPT, tyder våra resultat på att förkunskapen om behandlingen är låg bland kvinnor som inte arbetar inom sjukvården.”
Man tror att utbildare inom sexuell hälsa kan förbättra detta genom att tillhandahålla information om behandlingsalternativ för att minska stigmatiseringen i samband med infektioner och minska den skräckinjagande människor som har mot testning och behandling.

En nyckelaspekt av att utbilda leverantörer om EPT:s fördelar och säkerhet, enligt Oglesby, är också väsentlig. Dessutom tillade han att det är viktigt att ta itu med eventuella skäl till varför de kan vara ovilliga att förskriva det, till exempel oro för dålig efterlevnad av behandlingsplanen.

Enligt Mr. Oglesby kan resultaten av studien ge leverantörer lite sinnesro eftersom det visar att potentiella patienter har ett mycket stort intresse av att använda EPT.

Källa: University of Montreal

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *