Vanliga frågor kring behandling av klamydia och vårt test för klamydia
Här har vi samlat en FAQ kring de vanligaste frågorna om behandling av klamydia och vårt självtest som du enkelt gör hemifrån. Svar på endast 10 minuter!
25
page-template-default,page,page-id-25,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,columns-3,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Vanliga frågor kring behandling av klamydia och vårt test för klamydia

Vanliga frågor om klamydia

Klamydiatestet erbjuder ett snabbt, bekvämt och diskret sätt att testa sig för klamydia. Om ditt test visar ett positivt resultat måste du kontakta vården för att få behandling mot sjukdomen. Även din partner måste genomgå behandling.

Även om klamydia är vanligt, är det många som inte vet särskilt mycket om den. Här har vi samlat de vanligaste frågorna om sjukdomen:

Kan både män och kvinnor använda testet?

Ja, vårt test fungerar lika bra för män som för kvinnor.

Är det lika säkert att testa sig hemma, som på en mottagning?

Ja, testet är av samma typ som används vid klamydiatest på mottagningar. Testet är enkelt att utföra och instruktioner följer med försändelsen. Följer du dessa instruktioner är testet 99 % säkert. Testet är CE-märkt, vilket innebär att produkten uppfyller EU-direktivens säkerhetskrav.

Hur levereras testet?

Testet skickas till dig i en diskret påse eller ett kuvert, utan vare sig logotyp eller avsändaradress.

Vad gör jag om testet är positivt?

Eftersom klamydia och gonorré omfattas av Smittskyddslagen, är du anmälningspliktig om testet är positivt. Det innebär att du måste kontakta sjukvården för behandling och smittspårning. Därför erbjuder vi på Klamydiatestet.se direktkontakt med vår läkare, för att du enkelt och snabbt ska kunna påbörja din behandling.

Behandling av klamydia

Hur behandlas klamydia?

Klamydia behandlas med antibiotika i tablettform under ungefär en vecka. Uppsök din närmaste vårdcentral om du är i behov av behandling.

Måste min partner genomgå behandling?

Om ditt test är positivt måste din partner också genomgå behandling, oavsett om hen också har testats positivt. Även tidigare sexpartners, som kan ha blivit smittade, måste undersökas och genomgå behandling om de visar sig vara smittade.

Kan jag ha sex under tiden behandlingen pågår?

Nej, under tiden du genomgår behandling ska du inte ha sex – varken vaginalt, analt eller oralt.

Kan jag få klamydia mer än en gång?

Ja, klamydia är inte en sjukdom som ger immunitet. Det innebär att du kan smittas av sjukdomen flera gånger.

Vad händer om jag är gravid och blir smittad?
Om du är gravid är det extra viktigt att du får behandling mot klamydia om du blir smittad. Det är dock viktigt att den antibiotika som används för behandlingen inte utgör någon risk för barnet. Om sjukdomen inte behandlas, kan den leda till att barnet smittas vid förlossningen och får en ögoninfektion eller lunginflammation orsakad av din klamydia.

Hur utförs testet?

Testet är mycket enkelt att utföra och en tydlig användarmanual med instruktioner medföljer i försändelsen.

 

Hur levereras min beställda försändelse?

Försändelsen levereras i en diskret påse/kuvert utan logotyp & avsändaradress.

 

Vad innebär smittskyddslagen?

Klamydia & Gonorré lyder under smittskyddslagen vilket innebär att om du lämnar ett positivt självtest hemma så är du anmälningspliktig & måste kontakta sjukvården för behandling & smittspårning så att smittspridningen kan stoppas.

 

Hur pålitligt är testet?

Om testet utförs enligt användarmanualen så är testet 99 % säkert enligt tillverkaren. Tack vare att testet även är CE-märkt så visar det att produkten uppfyller de grundläggande säkerhetskraven enligt flera EU-direktiv

 

Hur ser symptomen ut för klamydia?

Män kan få dessa symtom:

* Värk i pungen samt svullnad

* Sveda vid urinering

* Flytningar från urinrör

Vanliga symptom för kvinnor:

* Samlagsblödningar eller mellanblödningar

* illaluktande flytningar

* Sveda vid urinering

 

Hur skall min eventuella klamydia behandlas?

Klamydia behandlas med antibiotika under ca 1 vecka.

behandling klamydia